Diskusprolaps – Symptomer

Stærke smerter og nedsat kraft eller lammelse af enkelte muskler samt føleforstyrrelser og smerter udstrålende til arm eller ben, føleforstyrrelser, stivhed (spasticitet) eller lammelse i den del af kroppen, der forsynes nedenfor rygmarvstrykket. Manglende kontrol over vandladningen og/eller afføringen, manglende blærefyldningsfornemmelse, føleforstyrrelser ved endetarmen, indersiden af lårene, i kønsorganerne og/eller lammelse af begge ben.

Maibritt (60) fortæller:

Jeg havde en stor diskusprolaps for godt seks år siden. Jeg kunne ikke gå, sidde eller ligge ned på grund af ubeskrivelig stærke smerter.

Lægevidenskaben kunne desværre ikke hjælpe – så enhver kan sikkert forstå, hvor håbløs tilværelsen var.

Så hørte jeg om Moderne Akupunktur. Heldigvis var det den rigtige løsning, det virkede og det mest fantastiske er, at der INGEN bivirkninger er. Efter de første fem akupunkturbehandlinger, havde jeg det meget, meget bedre. Jeg kunne gå, løbe, sidde og ligge ned.

Efter yderligere syv behandlinger var jeg helt i orden igen.

For en uge siden fik jeg ondt i ryggen igen. MEN efter bare to dages behandlinger var det fuldstændig væk. Det er løsningen og jeg kan varmt anbefale det til andre.

Maibritt Madsen

Hvad siger lægevidenskaben?

En båndskive (diskus) består af en bindevævsring og geleagtig kerne. Diskusen fungerer som stødpude og giver samtidig mulighed for rygsøjlens bevægelighed.

Rygsøjlens hvirvler er placeret over hinanden, med disci imellem. Den bagerste del af ryghvirvlerne danner rygmarvskanalen.

Rygmarven løber fra hjernen ned til korsbenet, der er en forlængelsen af rygsøjlen.

En diskusprolaps er en udposning af den geleagtige diskuskerne, som bryder igennem diskusskivens bindevævsring og ledbånd bagud mod rygmarvskanalen. I hals- og brystrygsøjlen kan prolapsen trykke på rygmarven eller på de nerverødder, der går fra hver hvirvel. I lændedelen kan prolapsen kun trykke på nerverødderne eller lænderygmarvsforlængelsen.

Smerterne skyldes, at prolapsen trykker på nerverødder, rygmarv eller lænderygmarvsforlængelsen.

En traumatisk diskusprolaps ses iblandt i forbindelse med ulykker.

En diskusprolaps kan være fuldstændig symptomfri og kræver derfor ingen behandling. Hvis prolapsen medfører symptomer, skyldes det hovedsageligt, at den trykker på nerverødder, rygmarv eller lænderygmarvsforlængelsen.

Behandling

Operation: ca. 10% – omkring 5.500 danskere hver år. En del bliver symptomfrie, nogle føler ingen ændring og en del får flere smerter.

Konservativ behandling: Smertestillende medicin samt aflastning af rygraden med efterfølgende genoptræning

Moderne Akupunktur behandling er meget effektiv til behandling af diskusprolaps, idet vore erfaringerne viser, at størstedelen bliver fri for smerte.