Allergi

Allergi

Af Anne-Grethe Boel

Fakta

Allergi er grundlæggende set kroppens unormale reaktion på en normal substans. Kroppen reagerer, som om den er blevet forgiftet, men det drejer sig normalt blot om en reaktion overfor især støv, husdyr, skimmel og svampesporer samt pollen – altså blomsterstøv fra diverse planter og træer. Man kan også lide af fødevareallergi, f.eks. overfor gluten (en bestanddel af mel) eller laktose (en bestanddel i mælk). Alle former for allergi er selvfølgelig meget ubehageligt for den person, der lider af det.

Allergi opstår, når fremmede substanser (allergener), i reglen ganske små protein-partikler, kommer ind i blodet. De når derind gennem indsprøjtninger af medikamenter, vacciner og serum, eller gennem huden, som det sker med giftstoffer fra kosmetik og ved giftige stik fra insekter og planter. De kan også komme ind gennem næsens slimhinder som f.eks. pollen, støv, dyrehår og hudpartikler, eller de kan stamme fra føde, bakterier, skimmel, histamin og medicin, som findes i fordøjelseskanalen.

Kroppen går derefter i ”angrebs”-tilstand og bekæmper disse udefra kommende allergener. Dette sker ved at de hvide blodlegemer laver et antistof mod det specifikke allergen.

Angrebsstoffet sætter sig på overfladen af allergicellerne og næste gang, allergenet kommer til kroppen, er antistoffet og cellerne parate til at bekæmpe det med histamin, der faktisk forårsager symptomerne. Histamin går bl.a. ind og udvider blodkarrene, så slimhinderne hæver, idet væske siver ud af dem (næsen der løber, øjnene der løber i vand). Det er også histamin, der giver kløe i luftveje og øjne. En anden synder er, at der frigives stoffer, der får muskulaturen i luftvejene til at trække sig sammen, så patienten oplever åndenød og hvæsende vejrtrækning (som i astma).

Symptomer

Reaktionerne på disse substanser kan være:

· høfeber,
· astma,
· udslæt,
· eksem,
· skoldkopper,
· nældefeber,
· hovedpine,
· ”løbende” eller tilstoppet næse,
· bihule-betændelse og/eller
· fordøjelsesforstyrrelser.

Lægelig behandling

Der findes desværre kun symptom-behandling. Denne er hovedsagelig medicinsk og skal fortsættes hele livet. Ellers kan man forsøge at gøre patienten immun overfor allergenet ved over en længere årrække at udsætte patienten for netop det allergen, der gør ham syg.

Akupunkturbehandling

Akupunkturbehandling af allergi udmærker sig ved, at akupunkturen rent faktisk går ind og behandler årsagen til lidelsen, dvs. får kroppen til ikke længere at handle uhensigtsmæssigt overfor de såkaldte allergener. AcuNova er især god til dette.