Angina Pectoris

Hjertekrampe (Angina Pectoris)

Af akupunktør Vidar Johansen

Fakta

I de fleste tilfælde er årsagen til hjertekrampe forkalkning i hjertets kranspulsårer. Disse har til opgave at forsyne hjertemusklen med blod. Blodet bærer oxygen (ilt) og næringsstoffer med sig.

Åreforkalkning fører til forsnævringer i kranspulsårerne, og dermed bliver der mindre plads til blodet, som skal forsyne hjertet med ilt. Derfor vil hjertet få tilført for lidt ilt, når det skal anstrenge sig. Dette giver smerter i brystet – altså angina pectoris.

Symptomer på hjertekrampe

Besværet vejrtrækning, der opstår pludseligt. Det sker typisk i forbindelse med kropslig anstrengelse eller psykisk stress. Knugende, trykkende smerter eller en sammensnørende følelse, normalt bagved brystbenet. Smerten kan stråle ud i den ene eller i begge arme, dog oftest i den venstre. Smerten kan også stråle op til halsen, kæben og ned til maven. Hjertekrampe kan ramme både kvinder og mænd.

Hjertekrampe udløses oftest af fysisk anstrengelse eller af psykisk stress og ved kuldepåvirkning. Typisk forsvinder smerterne ved hvile i løbet af 2 til 10 minutter.

Lægelig behandling

Hjertekrampe behandles på forskellige måder. En del af behandlingen går ud på at standse selve anfaldet. Anden behandling har til hensigt at forebygge nye anfald. I disse tilfælde er det almindeligt at anvende mildt blodfortyndende medikamenter såsom acetylsalisylsyrer, betablokkere og kalciumhæmmere, langtidsvirkende nitroglycerin (anfaldsforebyggende) og hurtigvirkende nitroglycerin (stopper anfaldet). Medicin kan dog ikke helbrede angina pectoris. I alvorlige tilfælde foretages en operativ behandling i form af udblokning, eventuelt bypass operation.

Akupunkturbehandling

Behandling af hjertekrampe med AcuNova og TCM har vist sig at være vældig meget effektiv, se artikel nedenfor om Jørgen Nielsen. En dansk læge har dokumenteret at 63% af de patienter, der var indstillet til en bypass operation blev helbredt med akupunktur.