Springfinger

Springfinger

Af akupunktør John Boel

Fakta

Hvis en finger sætter sig fast i bøjet stilling, og senere retter sig ud igen under et hørligt og ofte smertefuldt smæld, kaldes det en springfinger. Smældet skyldes, at fingrens bøjesene har for lidt plads i seneskeden.

Bøjesenerne til fingrene løber fra fingrenes grundled og ud til yderleddene og er omsluttet af seneskeder. Seneskederne sikrer, at senerne følger knoglerne i fingrene – også når fingrene bøjes. Hvis der opstår en lille fortykkelse på senen, er der ikke længere plads til senen inde i seneskeden, og senen kan komme i klemme, når fingeren bevæges.

Ofte er det svært at bøje og strække fingeren. Fingeren springer når ujævnheder på senen skal passere ind og ud af seneskeden. Når fingeren rettes ud, sidder bøjesenen fast et øjeblik, indtil muskelkraften bliver stor nok til at overvinde hindringen i seneskeden.

Der lyder et lille smæld, og fingeren rettes pludselig ud. Derfor kaldes tilstanden for “springfinger”.

Symptomer på springfinger

Symptomerne på springfinger er, at fingeren springer tilbage og kan låse sig fast. Derudover kan der komme smerter. Årsagen til udvikling af ”springfinger” er oftest ukendt, men kan ses i forbindelse med blandt andet sukkersyge. Sygdommen er relativt almindelig og opstår i alle aldersgrupper. Patienterne klager over ømhed ved fingerens grundled og smerter, når fingeren bøjes. Når fingeren bevæges, kan man også høre den meget karakteristiske klikkende lyd, når senen passerer gennem seneskeden.

Lægelig behandling – Operation

Operationen består i at gennemskære en kort tunnel ved bøjesenen, og derved give plads til knuden. Operationen udføres ambulant i lokalbedøvelse og varer ca. 10-15 min.
Som ved alle operationer er der en risiko for infektion, blødning eller årebetændelse, ligesom der også er en risiko for at beskadige andre strukturer i hånden.

Akupunkturbehandling

Akupunktøren anvender 3 – 4 nåle i hånden og albuen samt evt. i den modsatte tå, hvis de lokale nåle ikke er tilstrækkelig.

Det er meget sjældent at den rette akupunkturbehandling ikke kan helbrede en springfinger på nogle få behandlinger.