Testikel- og bitestikelbetændelse

Testikel og bitestikel-betændelse

Af akupunktør Vidar Johansen

Fakta 

Bitestikelbetændelse (epididymit) er den mest almindelige lidelse i pungen. Betændelsen er som oftest en komplikation der tilstøder i tilfælde af urinvejsinfektioner eller besvær med vandladning. Denne lidelse er ofte seksuelt overført, og infektionen opstår i alle aldre.

Testikelbetændelse (orchitt) forekommer næsten kun som en tilstødende komplikation til fåresyge hos voksne. Denne lidelse bliver sjældnere og sjældnere, især efter at man er begyndt at vaccinere børn mod fåresyge. Ved testikelbetændelse er det som regel kun den ene testikel, der bliver ramt.

Symptomer

Hævet bitestikel, smerte, ømhed og feber.
I tilfælde af testikelbetændelse er er ikke mange symptomer, men det er almindeligt med hævelse og smerter. Tilstanden kan være svær at adskille fra kræft. Efter betændelsens start bliver der ikke længere produceret sperm i den ramte testikel.

Lægelig behandling

Man bør holde sengen i nogen dage. Man kan bruge kolde omslag for at lindre smerterne, når lidelsen er akut. Den medicinske behandling består af antibiotika og smertestillende tabletter.

Idet testikelbetændelse næsten udelukkende skyldes fåresyge-virus er der ingen medicinel behandling. Det vigtigste er at lindre smerter og hævelsen.

Akupunkturbehandling

AcuNova er god til behandling af betændelses-tilstande samt at øge immunforsvaret. Endvidere er AcuLine god til behandling af den ømhed og de smerter, denne lidelse medfører.

Tilbage til Diverse