Ufrivillig barnløshed

Barnløshed

Af Anne-Grethe Boel

Fakta

Der kan være mange forskellige årsager til barnløshed. Både de årsager, som lægerne mest ser på, og så de årsager, som de alternative behandlere ser på.

Barnløshed kan bl.a. skyldes forskellige sygdomme eller lidelser hos kvinden, det være sig
· Endomitriose
· Klamydia
· Muskelknuder
· PCOS
· Underlivsbetændelse

Endomitriose er en lidelse, hvor der udenpå livmoderen sidder væv, der faktisk ligner det slimhindevæv, der findes inde i livmoderen. Dette væv kan helt indkapsle livmoder, blære og tarme, men sidder oftest udenpå æggestokke og æggeledere, hvor der også dannes cyster, der skal bortopereres før eventuel graviditet, hvis de er større end omkring 5 cm brede.

Hvis der er meget arvæv og sammenvoksninger omkring æggeledere og æggestokke, kan kvinden gå hen og få svært ved at blive gravid.

Klamydia er en bakteriel infektion, der overføres seksuelt. Hvis det ikke bliver behandlet, kan kvinden få underlivsbetændelse, der igen kan gøre det svært for ægget at passere ned i livmoderen og blive befrugtet.

Muskelknuder er en godartet knude, der dannes ude på livmoderen – på væggene og af og til i livmoderhulen. Disse skal bortopereres før graviditet.

PCOS betyder Poly Cystisk Ovarie Syndrom og betyder, at der er mange blærer udenpå æggestokken. I de fleste tilfælde er dette ikke noget problem og kvinden kan uden problemer blive gravid. Men i nogle tilfælde udebliver kvindens menstruationer og hun kan have forhøjede værdier af mandligt kønshormon og manglende ægløsning. I dette tilfælde kan man vælge at sætte kvinden i hormon-behandling i håbet om, at løsningen kommer, når hendes kvindelige kønshormon er normaliseret.

Men barnløshed skyldes ikke nødvendigvis at kvinden ikke kan blive gravid. I mandens tilfælde vil man få en sædprøve, som man tester for forskellige ting. Det være sig sædens udseende – har cellerne normale træk. Man undersøger også, hvor mange sædceller der er i prøven i forhold til normalen. Og man ser på, om sædcellerne er sunde, vågne og levedygtige.

Hvis man i sædprøven ikke finder nogen sædceller, tager man en blodprøve. Her laver man en hormonundersøgelse af blodprøven samt en gen-test.

Hormonundersøgelserne kan pege på, om tilstanden skyldes nedsat eller manglende produktion af sædceller eller aflukning af sædvejene. Hormonanalyserne kan desuden vise, om tilstanden skyldes manglende produktion af overordnede kønshormoner.

De genetiske undersøgelser kan afsløre, om den manglende sædcelle-produktion skyldes kromosom-afvigelser (som f.eks. et ekstra X-kromosom) eller små defekter på mandens Y-kromosom (hvor gener, der styrer sædcelleproduktion, sidder).

Hvis mandens sædveje er aflukkede, påviser man ved de genetiske undersøgelser ikke sjældent, at manden er bærer af et gen, der i ”dobbeltdosis” kan være årsag til en sygdom, som kaldes Cystisk fibrose. Hvis man påviser et sådant gen, undersøger man også om den kvindelige partner har et sådant gen, så man sikrer sig, at parret ikke får et barn med sygdommen Cystisk fibrose.

Hvor ingen af de ovenstående lidelser og problemer kan findes som værende grund til den ufrivillige barnløshed, vil en alternativ behandler gå ind og understøtte patienterne (kvinden og manden) med korrekt vitamin-behandling samt sørge for, at udefra kommende medicin eller påvirkning i omgivelserne ikke har indflydelse på parrets fertilitet.

F.eks. er det i undersøgelser påvist, at barnløshed bl.a. kan skyldes mangeltilstande hos både kvinden og manden. Det er især mangel på:

· Fedtsyrer
· Zink
· Vanadium
· Selen
· Mangan
· Lithium
· Krom
· E-vitamin
· A-vitamin

Den lægelige behandling vil jeg ikke komme nærmere ind på, idet den temmeligt dækkende er beskrevet ovenfor.

Akupunkturbehandling

Akupunkturbehandling er særdeles effektivt i mange tilfælde af barnløshed, hvor lægevidenskaben har givet op. Især AcuNova er glimrende i denne sammenhæng.