Iskias

Iskias

Af akupunktør Karen Saxtoft

Fakta

Nerverne skal beskyttes. Derfor er hjernen kapslet ind i kraniet, og derfor danner ryghvirvlerne et knoglerør, hvori rygmarven ligger. Mellem ryghvirvlerne løber en nervetråd fra rygmarven ud til hver side. Det sker gennem en lille åbning, der kaldes nerverodsporten.

Størrelsen i denne åbning er konstruktionsmæssigt et konpromis mellem at få en stabil rygsøjle og tilpas plads til, at nerven uhindret kan passere. Derfor er hullet så lille, men ulempen herved er, at blot en millimeters forsnævring kan give et tryk på nerven, så der kommer smerter og iskiassymptomer.

Symptomer på iskias

En trykbelastning af iskiasnerven kan give symptomer i hele nervens forløb. Derfor kan smerterne føles i lænd, endeballer og ned langs bagsiden af benene og helt ud i tæerne på ydersiden af foden. Afhængig af tryksted og – intensitet kommer smerterne til udtryk i et eller begge ben.

Iskiassmerter kan komme snigende som en boblende følelse ned i endeballen eller dødhedsfornemmelser og lettere følelsesløshed. I værste tilfælde føles smertestik som fra knive ned gennem benet. Når det kombineres med følelsesløshed, lammelser og kuldedødhed, har man det meget slemt.

Folk med iskias er meget følsomme. De kan være smertefrie i lange perioder, hvorefter det mindste vindpust kan fremkalde smerten igen. De, som plages af lidelsen, ved i almindelighed ikke bedre end at klæde sig varmt på med uldent undertøj.

Lægelig behandling

Den mest almindelige form for behandling består i smertestillende medicin og ro, evt. som sengeleje. Har man gentagne gange problemer med sin ryg, eller glider tilstanden over i en kronisk ryglidelse, vil behandlingen oftest bestå i genoptræning og rådgivning med hensyn til erhverv og fritidsaktivitet.
Et kursus i hvordan man bruger sin ryg rigtigt vil også være en god ide.

Man bør altid søge sin læge, da alvorlig sygdom kan ligge til grund for denne lidelse.
Det er kun sjældent at støttekorset er nødvendigt.

Iskias kan skyldes en diskusprolaps og man skal derfor søge læge. Akut behandler man med smertestillende medicin, strækbehandling, aflastning og sengeleje. Hjælper dette ikke må man ty til operation.

Akupunkturbehandling

Både TCM og AcuNova/AcuLine har i de fleste tilfælde en hurtigt smertelindrende effekt på iskias. Man ser faktisk, at smerten fuldstændig forsvinder ved bare nogle få behandlinger.
Virkningen kan forstærkes med nogle styrketræningsøvelser, som patienten lærer af akupunktøren.