Morbus Bechterew

Morbus Bechterew (Spondylitis ankylopoietica)

Af akupunktør Dorthe Winther Olsen

Fakta

Rygsøjlens indbyrdes bevægelighed skyldes leddenes opbygning imellem ryghvirvlerne. Disse led består dels af en ledkapsel, der er hæftet til ryghvirvlernes knogleender og dels de indskudte bruskskiver (diskus). Leddene mellem korsbenet og hoftebenet er bundet sammen af ledbånd, der virker fjedrene ved gang og løb.
På ryghvirvlerne hæfter også sener, som er musklernes forbindelse til knoglerne og får derved rygsøjlen i bevægelse.
Når der opstår betændelse i vedhæftninger til ledkapsler, ledbånd og sener i rygsøjlen er der tale om Morbus Bechterew eller Spondylitis ankylopoietica, som det også hedder. Der er således tale om en særlig form for gigtbetændelse i rygsøjlen, men sygdommen kan også påvirke andre organer, specielt øjne, hjerteklapper og lunger. Kroppen reagere på nedbrydningen ved dannelse af arvæv, som derved forkalker og giver stivhed og nedsat bevægelse i rygsøjlen.

Symptomer på Morbus Bechterew

Følgende symptomer forekommer ved Morbus Becterew: Rygsmerter, der er udviklet over måneder og lindres ved bevægelighed; Øget stivhed i ryggen, der er mest udtalt om morgenen; indskrænket bevægelighed i ryggen; smerter i bækkenledene; fejlstillinger/foroverbøjning af rygsøjlen; smerter og hævelser i skuldre, hofte- og knæled; hælsmerter, regnbuehindebetændelse, hjerterytmeforstyrrelser, øget stivhed i lungespidserne.
Da symptomerne nemt forveksles med andre typer lændesmerter, er den sikreste metode for fastsættelse af sygdommen, at få foretaget en MR-Skanning, som samtidig er den metode, der kan afsløre gigtbetændelsen på et tidligt stadie.

Lægelig behandling

Lægerne har ikke et middel til behandling af Morbus Becterew, men kan give medicin som letter på smerterne, betændelsen og stivheden. Medicinen kan inddeles i følgende grupper hhv. smertestillende medicin, non-steroide anti-inflammatoriske stoffer, binyrebarkhormon, biologiske lægemidler og sulfasalazin. Denne medicin har alle nogle velkendte og ikke ubetydelige bivirkninger.
I få meget alvorlige tilfælde, med eks. meget krum ryg, foretages operation for at stabilisere lænden ved hjælp af skruer og metalstænger.

Akupunkturbehandling

Både TCM og Akupunktur 2000 har i de fleste tilfælde en hurtigt smertelindrende effekt på Morbus Bechterew.