Podagra – urinsur gigt

Podagra (urinsur gigt – også kaldet arthritis urica).

Af Anne-Grethe Boel

Fakta

Podagra er en gigtlidelse, der skyldes aflejring af urinsyrekrystaller i leddene, hvilket får disse led til at hæve, svulme og blive meget røde og ømme. Urinsyre er et biprodukt der stammer fra nedbrydningen af nogle affaldsstoffer, der hedder puriner. Normalt udskiller kroppen helt automatisk disse affaldsstoffer gennem urinen, men hos nogle mennesker ophobes de i blodet, og når blodet er ”mættet” med disse stoffer, så siver de fra blodet og ud i leddene.

Dette sker hos folk, der har nyrelidelser i forvejen, såsom diabetes-patienter. Det kan også opstå ved brug af visse medikamenter, såsom overforbrug af acetylsalicylsyre.

Symptomer

Det første podagra-anfald finder ofte sted om natten, hvor man kan opleve:
· Ekstrem smerte i storetåens grundled eller andet led.
· Leddet bliver hævet og muligvis skinnende rødt.
· Ekstrem smerte ved den mindste påvirkning, f.eks. kan selv vægten af et lagen på tåen være uhyggeligt smertefuldt.
· På lang sigt kan krystallerne lejre sig i huden, hvor de kan ses som små buler i nærheden af led eller på ydersiden af øret.

Lægelig behandling

Smertelindring, bl.a. med tabletter, eller binyrebarkhormon-behandling. Derudover tilbydes forebyggende behandling til sænkning af urinsyren, og så anbefaler lægen at man holder op med at drikke alkohol, ryge og spise for meget.

Akupunkturbehandling

Akupunktur er effektiv til behandling af podagra. Især AcuNova er god til lindring af smerterne ved urinsyregigt, men nogle patienter kan også opnå fuldstændig helbredelse.