Åreforkalkning i benene

Åreforkalkning i benene

Af akupunktør Nina Kallehauge

Fakta

Åreforkalkning i benene betyder, at der er aflejringer på indersiden af årerne i benene, så disse bliver hårde og forsnævrede.

Det kan skyldes arvelige faktorer, men der er også mange ydre påvirkninger, så som rygning, manglende motion, forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk, fedme og stress og sukkersyge. Denne lidelse rammer flere mænd end kvinder.

Symptomer

Smerter, der viser sig ved gang. Når man stopper op, forsvinder smerten. Dette skyldes at de forsnævrede årer ikke kan modtage nok ilt til musklerne. Ved hvile modtager musklen nok ilt og smerter aftager med det samme. I slemme tilfælde kan man ikke sove om natten men bliver nødt til at sidde op, med benene nedad for ikke at få smerter i benene.

Lægelig behandling

Lidelsen påvises ved måling af tryk i puls og tryk i ankel og ben og evt. ultralyds undersøgelse med kontrast. Den lægelige behandling kan bremse udviklingen af sygdommen men ikke helbrede den. Lægen prøver at få ændret patientens levevis, hvis der er nogle faktorer, der kan ændres, som eksempelvis at tabe sig, at foretage kostændringer og dyrke mere motion. Lægen behandler symptomerne ved at sænke blodtrykket og få kolesteroltallet ned samt behandling med blodfortyndende medicin.
Ved svære tilfælde kan en operation komme på tale.

Akupunkturbehandling

Åreforkalkning kan med fordel behandles med akupunktur, idet lidelsen er meget smertefuld. Patienter får et meget bedre liv, når smerterne er væk, og de igen kan sove om natten samt være ude og bevæge sig.