Diskusprolaps

Diskusprolaps

Af akupunktør John Boel

Fakta

Rygsøjlen er opbygget af knogler med bruskskiver (diskus) imellem. Formålet med en diskus er øget bevægelsfrihed af rygsøjlen, samtidig med at den fungerer som støddæmper, når vi for eksempel hopper.

Ned igennem hele rygsøjlen løber rygmarvskanalen, som alle nerver fra hjernen til resten af kroppen løber igennem.
En diskus består af to dele: kernen, som er en blød geleagtig substans og en bindevævsring udenom til at holde det hele på plads.

Hvis bindevævsringen bliver svækket kan den revne og kernen presses ud i rygmarvskanalen. En diskusprolaps er altså en udposning af en diskus, som trykker ind i rygmarvskanalen.

Symptomer på diskusprolaps

Et eller flere af følgende symptomer kan forekomme ved en diskusprolaps: Smerter, som stråler ud i en arm eller et ben; lammelser i muskler; føleforstyrrelser i dele af en arm eller et ben og manglende kontrol af afføring/vandladning.
Skanning er den sikreste metode til at afgøre om en person har diskusprolaps.

Lægelig behandling

For 20 år siden opererede man ofte diskusprolapser. I dag er man dog ret forsigtig med det, da patienterne ofte får bivirkninger af operationen, som er lige så slemme som generne af selve diskusprolapsen. I nogle tilfælde er det dog nødvendigt af operere – specielt hvis diskusprolapsen sidder sådan, at den kan forårsage permanente lammelser eller vandladningsproblemer.

Akupunkturbehandling

Både AcuNova og AcuLine har i de fleste tilfælde en hurtigt smertelindrende effekt på diskusprolaps – det er endda ofte set, at prolapsen trækker sig tilbage efter nogle behandlinger, så patienten erklæres rask.