Fibersprængning

Fibersprængning

Af Anne-Grethe Boel

Fakta

En fibersprængning opstår, når en muskelfiber helt eller delvist rives over. Musklerne består af fibre, der igen består af små fibriller, der ligger parallelt og tilsammen udgør den muskelfiber, der kan trække sig sammen og strække sig ud.

En fibersprængning opstår ved overbelastning i form af for megen træning og er i det tilfælde ikke så slem. Der kan opstå et blåt mærke, men man vil hurtigt komme sig igen.

Den kan dog også opstå ved pludselig overbelastning på eksempelvis kolde uopvarmede muskler eller ved en pludselig belastning af en muskel, der normalt ikke bruges.

Symptomer

En fibersprængning føles som regel som en skarp smerte, der pludselig opstår i en muskel. Man kan eventuelt få en følelse af en elastik, der sprænger i musklen. Hvis det er en fibersprængning i forbindelse med løb, vil skaden som regel sidde ret overfladisk i musklen og ofte ikke omfatte mere end få fibre. Hvis det er i forbindelse med en kortvarig pludselig kraftig belastning, kan der ske større skader – eventuelt helt overrivning af en muskel.

Lægelig behandling

De første par dage vil lægen ikke gøre andet end at sige, at patienten skal holde lemmet, hvor skaden er sket, i ro og tage lettere smertestillende håndkøbsmedicin. Hvis det f.eks. er en ankel eller et ben, så skal benet holdes højt og patienten kan anvende is-omslag i intervaller. Derefter kan lægen evt. ordinere gigtmedicin med henblik på at hæmme irritationen i musklen. Endvidere kan der gives en blokade, hvis skaden vedbliver med at være til gene.

Akupunkturbehandling

AcuNova er meget effektiv i tilfælde af fibersprængninger. Nålene tager størstedelen af smerten og skaden er hurtigt repareret.