Halsbrand, sure opstød mv.

Halsbrand, sure opstød, mavesyre-reflux og spiserørs-katar

Af Anne-Grethe Boel

Fakta

Halsbrand er det symptom der opstår fra mavesyre-reflux eller sure opstød, som det kaldes på godt gammeldags dansk. Reflux er latin og betyder tilbageløb. I dette tilfælde er det den delvist fordøjede mad og mavesyre, der af forskellige årsager presses op i spiserøret igen. Dette sker for eksempel ofte under graviditet, hvor livmoderen er forstørret og presser på mavesækken. Andre årsager til reflux er f.eks. overvægt, rygning, store måltider af fed mad, der bliver i maven længere. Endvidere kan man selv gøre noget ved problemet ved at sove med hovedet højt – f.eks. kan man lægge et par mursten under sengen i hovedenden.

Hvis man ofte oplever sure opstød kan der opstå en spiserørs-katar, hvilket er en betændelse af slimhinderne nederst i spiserøret. Dette kan yderligere kompliceres af små sår på spiserøret, men det er heldigvis sjældent.

Symptomer

· Smertende, brændende eller svidende fornemmelse i mellemgulv, bag brystbenet eller i halsen.
· Nogle får opstød helt op i svælg og mund.
· Enkelte har tilfælde med åndenød og hæshed på grund af udtalt tilbageløb af surt maveindhold, der generer svælg og luftveje.

Lægelig behandling

Her tilbydes mavesyrehæmmende medicin, og i tilfælde, der er langvarige, kan man finde på at operere på lukkemusklen, der ellers skulle holde maveindholdet nede i maven.

Akupunkturbehandling

Akupunktur er en udmærket behandlingsmetode når det gælder sure opstød og halsbrand.