Helvedesild

Helvedesild

Af akupunktør Nina Raarup Christensen

Fakta

Helvedesild er et smertefuldt udslæt, som skyldes reaktivering af skoldkoppevirus, ofte mange år efter den oprindelige infektion.

Efter man er blevet smittet, bevæger skoldkoppevirus sig fra huden langs nervebanerne ind til nervernes rødder, hvor virus bliver inaktivt.

Virus går i “dvale”.

Ved senere reaktivering, vandrer virus langs nervebanerne til huden. Det første tegn på reaktiveringen af skoldkoppevirus er en brændende fornemmelse langs den nervebane, virus vandrer på (helvedesild).

Symptomer på helvedesild

2-3 dage efter at smerterne begynder, udvikles det typiske udslæt: Små blærer på en hævet rød baggrund.
Blærerne brister efter 3-5 dage og der dannes sår, som efterhånden dækkes af sårskorper. Efter 2-3 uger falder skorperne som regel af.

Sammen med hududslættet kommer der typisk let feber og ofte også hævede lymfeknuder.

Hos nogle kan der i uger til måneder (i enkelte tilfælde over et år), efter at skorperne er faldet af, optræde kroniske svære smerter i området. Det er disse smerter, der er den egentlige helvedesild (postherpetisk neuralgi).

Lægelig behandling

Er der stadig friske blærer vil lægen eventuelt behandle med et middel mod skoldkoppevirus. Midlet kan forkorte sygdomsvarigheden og forhindre spredning af sygdommen. Det har ingen effekt på forekomsten af postherpetisk neuralgi (smerter).

Symptomatisk smertestillende behandling med tabletter, eventuelt suppleret med en lokalbedøvende creme. Lægen kan således ikke helbrede helvedesild

Akupunkturbehandling

AcuNova (Akupunktur 2000) suppleret med NPSO akupunktur (tysk system) har en enestående smertelindrende effekt og går samtidigt ind og styrker immunforsvaret og genskaber kroppens balance.

Der er derfor en god chance for at udbrudet ikke kommer igen