Hortons hovedpine

Hortons hovedpine

Af akupunktør Lisbeth Müller

Fakta

Denne form for hovedpine er lidt ubestemt med hensyn til hvorfor man får den, men den er ikke ubestemt for den, der har den.
Det er en halvsidig hovedpine, hvilket betyder, at der er forskel i spændingen mellem de to sider i nakken, skuldrene og for det meste i hele rygraden.

Symptomer

Hovedpinen opstår på samme side hver gang. Den kaldes også Klyngehovepine eller issylhovedpine pga. de frygtelige smerter. Det er specielt mænd, der bliver angrebet af den, selvom den også forekommer hos kvinder. Og den er så smertende, at den er invaliderende, mens den står på.
Smerterne er lokaliserede til isseregionen og ledsages af tåreflåd og træthedsfornemmelse i næsen.

Lægelig behandling

Et anfald varer mellem ½ – 2 timer og kan ikke behandles med smertestillende medicin. Indånding af ren ilt kan lette et anfald noget. Det forhindrer desværre ikke, at det næste anfald kommer nogle timer senere. Der findes ingen lægelig behandling, der kan helbrede Hortons hovedpine

Akupunkturbehandling

Ved akupunktur af Hortons hovedpine starter man med at prøve at lette spændingen ved hjælp at øreakupunktur, hvis klienten kommer i den akutte fase. Behandlingen skal indeholde både en beroligelse af nervesystemet og en behandling af rygraden – gerne i hele dens længde.
Kroppen er i den grad vant til at reagere på stress med ”den skæve spænding”, at det tager lang tid at få dette mønster ud af systemet igen. Det gælder om at få de to kropssider til at samarbejde på en sådan måde, at kroppen slipper et gammelt og krampeagtigt mønster. Undertiden kan patienten blive helt symptomfri, undertiden kan man kun lette anfaldene med 70 – 80%.

En patienthistorie

Tilbage til smerter og sportsskader