Lændesmerter

Lændesmerter/Lumbago

Af akupunktør Dorthe Vinther Olsen

Fakta

Lændesmerter eller Lumbago er ikke en egentlig diagnose men nærmere et generelt udtryk for en smerte i området fra nederste ribben til det nederste af balderne.

Lumbago dækker over et bredt spektrum af diagnoser og 88% af befolkningen vil på et tidspunkt i livet få en smerte i dette område.

Typisk forstås Lumbago som en akut eller pludselig opstået smerte – i modsætning til den kroniske smerte, der pr. definition er en smerte af mere end 3 måneders varighed.

Lumbago eller akutte lændesmerter benævnes også som hold i ryggen, hekseskud, myoser eller facetsyndrom.

Er symptomerne af mere kronisk karakter kan der i stedet være tale om følgende diagnoser: Diskusprolaps, osteroporose (knogleskørhed), skoliose (skæv ryg), piriformis syndrom (ischias), sacroilialeds syndrom, spinal stenose (vindueskigger syndrom), spondylolistesis (fremadglidning af rygsøjlen), brud eller gigt.

Foruden ovenstående kan lændesmerter også stamme fra forstoppelse, nyre-, blære- og underlivsproblemer eller opstå i forbindelse med stress- psykologiske- og følelsesmæssige problemer.

Undertiden kan lægevidenskaben ikke finde en forklaring på lændesmerter, der ødelægger livskvaliteten for mange i årevis

Lægelig behandling

Ved akutte lændesmerter vil lægen oftest tilbyde en blokade (lokalbedøvelse) eller smertestillende medicin. Ved kroniske lændesmerter henvises til fysioterapeut eller kiropraktor og det anbefales at dyrke motion, foor at styrke musklerne omkring rygsøjlen.

Hvis det ikke hjælper, tilbydes smertestillende medicin.

Akupunktur

Med den rette akupunktur behandling er det yderst sjældent, at man ikke kan hjælpe lumbago / lændepatienter, så de bliver helt eller næsten smertefrie.
Det er egentlig interessant at lumbago rammer 88% af befolkningen på et eller andet tidspunkt i livet. Det er nemlig nogenlunde samme procentsats der bliver hjulpet med den rigtige akupunktur behandling.

Især AcuNova (Akupunktur 2000), NPSO (tysk system) og triggerpunkt akupunktur er meget effektive efter min erfaring.