Mavesmerter

Smerter i maven

Af akupunktør Birthe Svendsen

Fakta

Det vi i daglig tale kalder maven er området fra mellemgulvet og ned efter. Her ligger fordøjelsessystemet med mave-tarmkanalen,lever og galdeveje, bugspytkirtel, milt, nyrer og blære.

Dette system optager fødevarer, væske, medicin, alkohol m.m. og nedbrydes, så blodbanen kan optage det og gennem blodkarsystemet sende det rundt i kroppen. Elementerne optages gennem tyndtarmen, og det der ikke kan anvendes fortsætter til tyktarmen. Her optages væske og salte, inden der det uanvendelige samles i endetarmen og udskilles. Affaldsstoffer, som skal bringes væk fra blodbanen, udskilles gennem nyrerne via urinen gennem blæren.

Smerter i maven kan derfor have mange årsager, ofte er det forbundet med optagelse eller udskillelse af affaldsstoffer, infektioner, overbelastning eller stød/slag. Det kan også skyldes muskelsmerter, allergi eller en følelsesmæssig belastning.

Har man mavesmerter vurderes, om der er temperaturforhøjelse, hvilket er tegn på infektion. Hvordan er smerten, styrken, er der ømhed lokalt eller diffust i maven, er det konstante eller turevise smerter. Er der kvalme eller opkast. Hvordan vandladning og afføring er, har også stor betydning i forbindelse med vurderingen af tilstanden.

Lægelig behandling

Ud fra de symptomer og undersøgelser, som lægen foretager, kan iværksættes en behandling som kan strække sig fra at være operation (f.eks. ved blindtarmsbetændelse) til penicillinbehandling, medicin og vejledning ang. kosten. Det kan dreje sig om smertebehandling eller hjælp til at løse psykiske eller sociale problemstillinger.

Akupunkturbehandling

I tilfælde af mavesmerter – hvor blindtarmsbetændelse i forvejen er blevet udelukket af en læge – er AcuNova en glimrende behandlingsmulighed. De fleste mave/tarm lidelser reagerer forbløffende godt på akupunkturbehandling, hvilket derfor kan anbefales.