Migræne

Migræne

Af Anne-Grethe Boel

Fakta

Migræne er en kraftig, halvsidig hovedpine, der oftest dukker op i anfald og bl.a. medfører kvalme og muligvis opkastninger. Hvert anfald kan vare fra et par timer op til flere dage, og patienten søger oftest tilflugt i et mørkt lokale, idet man ofte som følge af migrænen bliver meget lyd- og lysfølsom.

Forskere kender desværre ikke til årsagen til migræne, men man har bemærket, at de store blodkar på ydersiden af hjernen udvider sig ved anfald. Det er højst sandsynligt denne blodkarsudvidelse, der forårsager smerten, men det er ikke årsagen til migræneanfaldet. Den forårsages af ændret aktivitet i hjernecellerne, der får anfaldet til at starte og også stoppe igen. Hvad der får denne aktivitet til at ændre sig, har man dog ikke kunnet påpege.

Symptomer

Af og til oplever patienter, der lider af migræne, forvarsler før et anfald – også kaldet aura. Disse forvarsler varer omkring en halv time og forsvinder dernæst igen. Nogle oplever så, at der opstår hovedpine, som så leder til migræneanfaldet.

Der er adskillige former for forvarsler, men det hyppigste er synsforstyrrelser – flimrende zig-zag lysglimt i synsfeltet er typisk. Ellers kan man mærke snurren i fingre og ansigt. Disse gener kan så brede sig – f.eks. op gennem armen.

I ganske få tilfælde er der patienter, der oplever forbigående lammelse, svimmelhed og talebesvær.

De fleste patienter får dog det, der hedder almindelig migræne, hvor der ingen forvarsler er.

Lægelig behandling

Som en begyndelse vil lægen udskrive en recept på en specifik migrænemedicin, som patienten tager, når han/hun får et anfald. Det kan være indsprøjtninger, stikpiller, næsespray eller tabletter.

Hvis patienten lider af hyppige anfald, vil man give ham daglig smertebehandling, f.eks. har man fundet ud af, at nogle bestemte mærker indenfor blodtryksmedicin eller epilepsimedicin også kan virke mod migræne.

Akupunkturbehandling

De fleste former for akupunktur er glimrende i behandlingen af migræne. Især AcuNova lindrer hurtigt smerter ved et anfald og kan i de fleste tilfælde efter en behandlingsrække helbrede patienten fuldstændigt.