Ørepine

Ørepine

Af Anne-Grethe Boel

Fakta

Smerter i øret stammer som en regel fra øregang eller mellemøret. I mere sjældne tilfælde kan den være en bivirkning der følger med tandpine eller et kæbeproblem.

I øregangen kan der samles ørevoks, der til sidst danner en prop. Denne prop hæmmer hørelsen og medfører samtidigt smerter i visse tilfælde. Smerten kan også komme fra eksem i øret.

Som regel kommer smerten dog længere inde fra, nemlig fra mellemøret. Den hyppigste årsag til ørepine er mellemøresbetændelse, der kan vende tilbage igen og igen over en periode. På grund af en trykforhøjelse i mellemøret spændes og udspiles trommehinden. Det svækker hørelsen og gør ondt. Mellemøret fyldes også af væske og denne presser på og skaber smerter.

Lægelig behandling

Hvis smerten skyldes en prop i øret, skyller lægen denne ud. Mellemøresbetændelse behandles med antibiotika, og hvis dette ikke hjælper på gentagne mellemøresbetændelser, består behandlingen i at lægge dræn i øret, således at trykket mindskes. Ellers anbefaler lægen milde smertestillende tabletter.

Akupunktur

Hvis ørepinen skyldes en prop skal denne selvfølgelig fjernes, men hvis det skyldes tryk, er netop akupunkturbehandling ideelt, især AcuNova som er særdeles god til smertelindring og tryk.