Smerter hos børn

Smerter hos børn

Af Anne-Grethe Boel

Fakta

Smerter optræder hyppigt hos børn, men de fleste smerter er dog ikke alvorlige. I de fleste tilfælde opstår disse smerter efter overbelastning af led og muskler efter sport eller anden leg, hvorfor de selvfølgelig holder op igen, når barnet har holdt anklen eller knæet i ro et par dage efter at skaden er opstået. En anden årsag til smerter hos børn er typisk vokseværk, som pudsigt nok ikke har noget at gøre med deres vækst i og med at smerterne ikke nødvendigvis følger mønstret for deres vækstspurter.

Ved vokseværk bliver smerten ikke værre, når man rører ved benet eller armen, og smerterne optræder oftest aftener og nætter.

I sjældne tilfælde kan smerter hos børn være forårsaget af egentlige sygdomme – f.eks. kan der være tale om gigt-lidelser, såvel som diverse mave-tarm-sygdomme. Hvis smerten ledsages af hævede led vil lægen begynde at lede efter andre tegn på gigt.

Lægelig behandling

I de fleste tilfælde er der ingen grund til at gå til lægen, men hvis smerterne bliver alvorlige eller som følge af fald, hvor barnet har slået hovedet, vil lægen undersøge barnet nøje og tage stilling til, hvilken behandling skal gives.

Akupunkturbehandling

Akupunktur er rigtigt godt til behandling af børn – også for smerter. Børn reagerer lige så godt på akupunkturbehandling som voksne, men i tilfælde af små børn kan man anvende en metode, hvor man stikker nålen ind og tager den ud med det samme, idet små børn ofte har svært ved at ligge stille med nålene i længere perioder. Der kan også anvendes laser-behandling, der er fuldstændig non-invasiv.

Og når vi taler om vokseværk, kan akupunktur, sammen med calcium-magnesium tilskud, gøre underværker.