Tandrodsbetændelse

Tandrodsbetændelse

Af Anne-Grethe Boel

Fakta

Tandrodsbetændelse er en smertefuld lidelse, der kræver behandling. Når et hul i tanden ikke bliver behandlet, kan bakterier i hullet angribe nerverne i tanden, som begynder at dø. Når denne infektion når til den knogle, tanden sidder fast i, bliver denne også ramt af betændelsen. Selvom en tand tidligere har været rodbehandlet, kan angrebet af og til opstå igen, hvis ikke alle bakterierne er blevet fjernet ved sidste rodbehandling.

Symptomer

· Ømhed og smerter ved tygning
· Konstante og dunkende smerter
· En tand føles for høj ved sammenbid
· En tand begynder at ændre farve
· Øm hævelse (tandbyld), som der kan gå hul på (fistel) og materie (pus), som ikke smager godt kan komme ud af tanden.
· Ømhed ved synkning
· Ømhed og hævelse under kæben
· Dårlig smag i munden

Især ømhed ved synkning, ømhed og hævelse under kæben og op mod kindbenet og øjet er et faresignal, man ikke bør ignorere.

Lægelig behandling

Tandlægen vil give en rodbehandling, hvilket består i, at han går ind i tandroden gennem hullet og skraber og desinficerer, til alle bakterier er ude. Under selve processen tages der mange røntgenbilleder for at se, om betændelsen forsvinder. Efter grundig rensning og bortfjernelse af døde nerver, forsegler tandlægen hullet med noget plastmateriale, der forhindrer nye bakterier i at komme ind i hullet.

Hvis patienten allerede tidligere har fået en rodbehandling i samme tand, kan processen gentages. I særlige tilfælde kan det være nødvendigt at foretage en såkaldt rodspidsoperation, hvor tandlægen eller en kæbekirurg skærer spidsen af roden og fjerner alle døde vævsrester og forsegler kanalen oppefra. Man kan også trække tanden ud, hvis det skønnes, at operationen ikke er til nogen nytte.

Akupunkturbehandling

I tilfælde af tandrodsbetændelse er AcuLine glimrende til smertekontrol og efterbehandling efter tandlægebesøg. AcuNova vil også gå ind og bedre patientens immunforsvar, så bakterielle angreb bedre imødegås fremover.