Tyktarmsbetændelse

Tyktarmsbetændelse

Af akupunktør Birthe Svendsen

Fakta 

Tyktarmen er den del af tarmkanalen, der opsuger vand og salte og udskiller de stoffer, som kroppen ikke har brug for eller ikke kan optage. Tarmen har en muskulatur, som skubber indholdet fremad mod endetarmen. I den ca. 1½ meter lange og 5 cm tykke tarm er en sammensætning af bakterier, som nedbryder de tilbageværende affaldsstoffer, og denne bakteriesammensætning er af stor betydning for tarmens normale funktion.

Hvis tarmen angribes af andre bakterier, som kroppen ikke er kendt med, kan der opstå sygdomme. Dette kan fremkalde diarré, hvor tarmens normale opsugning af vand og salte ødelægges, og personen kan komme til at lide af betydelig tab af salt og væske, hvilket kan udvikle sig meget alvorligt.

Symptomer

Colitis Ulcerosa er en betændelsestilstand i tyktarmen, akut eller kronisk, som kan forårsage smerter, blodig afføring/diarreaer og feber. Smerterne viser sig i nederste venstre side af bughulen. Der kan også være smerter over lænden og over symfysen. Personen bliver fysisk svækket og kan have en brændende fornemmelse i endetarmen.
Det er primært yngre mennesker, der får sygdommen og årsagen er ukendt. Arv, overfølsomhed, psykisk belastning er bud på årsager. Også Paratuberculosos har været et bud.

Lægelig behandling

Lægen undersøger afføringen for blod og bakterier. Der fortages kikkertundersøgelse af tyktarmen og måske en røntgenundersøgelse.
Sygdommen behandles medicinsk med binyrebarkhormoner og evt. med betændelseshæmmende/-dræbende præparater. Hvis sygdommen ikke kan holdes i ro på dette, kan operation komme på tale, hvor tarmen føres ud på huden og en pose opsamler afføringen, en stomi.
Den medicinske behandling er som oftest livsvarig.

Akupunkturbehandling

AcuNova er glimrende i behandlingen af tyktarmsbetændelse. Der opnås en umiddelbar lindring af smerter og lidelsen påvirkes også glidende ved flere behandlinger.